martes, 29 de noviembre de 2016

COMPETÈNCIA DIGITAL

Per reflexionar sobre la competència digitial i la importància d'aquesta a l'actualitat respondré a una serie de preguntes que ens ajudaràn a pensar i prendre consciencia d'aquest fet. 

1) Per què és important?

La competència digitial ha esdevingut quelcom imprescindible en l'actualitat, ja que ens permet desenvolupar-nos en el nostre entron més proper, tenir contacte directe amb la nostra cultura i formar una part activa d'aquesta. 

2)Com ha canviat la manera de comunicar-se?

La vida ha canviat, ha evolucionat, ja que anys enrere l'alfabetització es centrava en "educar" o formar als individus com consumidors pasius de les xarxes socials i de medis en general, avui dia, però, hem de tenir en compte que no som simples consumidors sinó que hi participem activament en el procès de creació d'aquestes xarxes i aquests medis. Nosaltres mateixos creem i consumim la informació. 
Compartim constantmen via internet, compartim les nostres vivències, les nostres preocupacions, les nostres opinions i amb això ens exposem a que altres usuaris donin també la seva opinió i rebateixin les nostres. 
3)Habilitats necessàries (i com  les hem treballat al bloc "xares")

Per tal de navegar per les xarxes de forma segura i crítica cal que tinguem una sèrie d'habilitats que ens facin creadors crítics de les xarxes socials i tinguem uns criteris alhora de cercar informació i visitar pàgines web. 
Algunes de les habilitats que un bon navegant d'internet hauria de tenir són: 

- La negociació, el fet de saber com participar i entendre les diferents normes que hi ha en diversos debats online, on diverses persones intervenen i tothom ha de saber adequar-se a l'espai on es desenvoluparà. 

- Apropiació, es a dir ser capaç de contrastar la informació crear la opinió o una definició pròpia arrel d'haver cercat i llegit diverses informacions. 

- Hem de saber jutjar per nosaltres mateixos si allò que estem llegint és adequat o no per a l'ús que nosaltres li volem donar.

- El joc es una altra habilitat que hauriem de tenir en compte, és a dir ser capaços d'experimentar i coneixer mitjançant l'exploració per tal de ser capaços de resoldre problemes i crear material nou. 
Hi ha infinitat d'habilitats que un bon creador i consumidor  de competències digitals hauria de tenir en compte com per exemple la multitasca, la representació, etc., dins del bloc de xarxar hem desenvolupat el sentit crític per tal de conèixer si una pàgina web es fiable o no, hem après a referenciar i a saber quan una pàgina es acceptable i quana una altra no encaixa amb l'ús que tu li vols donar. 

4)Educació infantil; la nostra aportació.

Cal que com a futures mestres desenvolupem en els nostres alumnes una competència digital adequada al moment que estan vivint, ajudar-los a entendre la importància que aquesta competència en la societat actual, però sobre tot hem d'ensenyar als nostres alumnes ha tenir un esperit crític alhora de navegar per internet, ensenyar-li eines i recursos per cercar informació i donar un ús adequat i satisfactori a les xarxes socials i als medis. 
Es important per tal que aquests infants puguin ser partíceps d'aquesta competència i com a conseqüència de la societat, ja que es trobem estretament lligada. 
Si una cosa està clara és que les competències digitals estan a l'abast de tothom i hem de fer dels nostrea alumnes consumidors sans i critics d'aquestes. 




Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional de Creative Commons

No hay comentarios:

Publicar un comentario